Xarrada del professor Francesc-Xavier Llorca Ibi el passat divendres al centre del Torrejó de Benidorm

Francesc, investigador persistent sobre els orígens remots de la nostra maltractada cultura ens va explicar les seues opinions, de vegades discrepants amb teories mes «noves», sobre la història dels noms dels llocs de la nostra estimada comarca.

Noms que venen de l’iber, del llatí, de l’àrab, de la influència dels nouvinguts catalans i aragonesos de la conquesta de Jaume I, tot amb la lògica evolució fonètica que els habitants han volgut fer.

Ell pensa que Benidorm és una evolució de «Benidarhim» que amb el temps seria «Benidarm» i finalment «Benidorm» amb «o» oberta. Molt possible.

Cal dir que la passió tranquil·la amb la qual Francesc ens conta els seus coneixements sempre fan les seues comunicacions molt amenes i tot el món li fa cas i encara volen més. És com una experiència «zen» on la ment es va centrant progressivament al tema. Ho dic molt seriosament.

Jo continue fascinat amb el nom «Armanello», el nom de la partida on vaig nàixer (existix a Finestrat una altra de nom «Amenellos»). Segons el diccionari de Benidorm es un nom «mossàrab» de significat incert, encara que Joan Coromines a l’Onomàsticon apunta a la paraula «gemenellos», els bessons o els germans. Curiosament, jo he tingut bessons.

Amb l’assistència de l’alcalde, Antonio Pérez Pérez i la regidora d’Educació, Maite Moreno i molts amics de la comarca (la sala de gom a gom).

Deja un comentario